MikroStem Nerede Kullanılır?
Diyabet
Kök hücrelerin insülin ve glukagon üreten hücrelere farklılaşarak bu hormonların seviyelerinin yükselmesini sağlamıştır. Bu etkileri ile diyabet tedavisinde kullanılabileceği belirtilmiştir (Wei ve ark., 2003; Sobhani ve ark., 2017). tir.
Kalp Hastalıkları
- Miyokard dokusunda meydana gelen hasarın giderilmesi ve dokunun yenilenmesi
- Miyokardiyal perfüzyonu ve skar dokusunu iyileştirdiği
- Kardiyomiyositlerin yenilenmesini hızlandırdığı ve endojen progenitör hücrelerin aktivasyonunu sağladığı belirtilmiştir.
- Bu etkileri ile sistolik ve diyastolik hacimler gibi kardiyak fonksiyonun önemli derecede iyileşmesini ve kalp yetmezliği gelişimini azalttığı görülmüştür (Miyahara ve ark., 2006).
- Amniyotik kök hücreler koroner arterlerde ligasyon uygulanarak iskemi oluşturulan sıçanlarda uygulanmıştır. Kök hücre tedavisi sonucu miyokardiyal hücre ölümünün önlendiği ve dokuda nekroz gelişiminin azaldığı belirtilmiştir.
Otoimmun Hastalıklar
- Farelerde deneysel otoimmün ensefalomiyelit oluşumu indüklenmiş ve mezenkimal multipotent kök hücreleri tedavi amacıyla kullanılmıştır.
- Multipotent kök hücreler hastalığın indüklenmesinden önce koruyucu amaçlı olarak ve hastalığın oluşumu sırasında uygulanmıştır.
- Her iki dönemde de 1×106 hücre intravenöz olarak uygulanmıştır.
- Buna bağlı olarak multipotent kök hücrelerin farelerde T hücresi aracılı deneysel otoimmun ensefalomiyeliti tedavi ettiği bildirilmiştir (Zappia ve ark., 2005).
Karaciğer Hastalıkları
- MSC’lerin hepatositler rejenerasyon sağladığı, immünomodülatör ve antiinflamatuar yanıtları indüklediği belirtilmiştir.
- Ayrıca proinflamatuar fibrinojenik sitokin aktivitesini inhibe ederek ve apoptozisi azaltarak etkili olmuştur. Ayrıca, MSC’lerin epidermal büyüme faktörü (EGF) salgılayarak hepatosit proliferasyonunu ve fonksiyonunu sağladığı belirtilmiştir (de Miguel ve ark., 2019).
- Klinik denemelerde MSC’ler intravenöz (IV), intrahepatik (portal ven veya hepatik arter aracılığıyla) ve intrasplenik gibi çeşitli yollarla hastalara nakledilmiştir.
- IV enjeksiyon kolay uygulanabilirliği sebebiyle klinik uygulama için en çok kullanılan yoldur. Uygulama kolaylığına rağmen, uygulanan hücrelerin 1-2 saat içerisinde yaklaşık %60’lık kısmının akciğerde birikebileceği ve immün sistem hücreleri tarafından temizlenmesi sebebiyle karaciğere ulaşamayacağı bildirilmiştir.
- İntraportal enjeksiyon ise daha hızlı uygulama ve hedef doku dışında birikimin olmaması sebebiyle MSC’lerin karaciğer hastalıklarında kullanımı için en uygun yoldur. İntraspleknik yöntem ise en az kullanılan uygulama yoludur (Yang ve ark., 2020).
Akciğer Hastalıkları
MSC’ler sahip oldukları rejenerasyon kapasitesi ile obstrüktif bronşiolit, idiyopatik pulmoner fibroz ve KOAH gibi kronik akciğer hastalıklarının tedavisinde terapötik bir ajan olarak kullanılabilirler.
İnfeksiyöz Hastalıklar
Yapılan çalışmalarda mezenkimal kök hücrelerin fagositlerin aktivitelerini ve antimikrobiyal peptitlerin aktivitelerini arttırarak antimikrobiyal etkinlik gösterdiği bildirilmiştir (Krasnodembskaya ve ark., 2012; AlcayagaMiranda ve ark., 2015).